Barszcz czerwony – doskonała zupa dla wegetarian
Dieta wegetariańska nie oznacza niekończących się wyrzeczeń i rezygnacji z jedzenia wielu smacznych potraw. Większość znakomitych dań, w tym tych, które pochodzą z kuchni polskiej, można przygotowywać w wersji bezmięsnej. Przykładem takiej potrawy jest barszcz czerwony, czyli zupa, którą tradycyjnie jada się w Święta Bożego Narodzenia.
Szybka zupa dla wegetarian
Barszcz czerwony jada się nie tylko we wigilię, ale przez cały rok. Jest świetnym dodatkiem do pasztecików lub krokietów z pieczarkami, uszek z grzybami leśnymi czy do domowego, grubo krojonego makaronu jajecznego. Zupa doskonale rozgrzewa, a także dostarcza do organizmu wielu cennych witamin oraz żelaza, którego tak bardzo potrzebują wegetarianie. Dodatkowo barszcz przygotowuje się na wywarze z jarzyn, a dodatki do niego można bez przeszkód przygotować bez użycia mięsa. Istnieją również przepisy, w których barszcz podaje się z wegańskimi krokietami czy makaronem – wystarczy poszukać ich w dobrych książkach kucharskich lub w Internecie.
Zupę można przygotować nie tylko w sposób tradycyjny, czyli z kiszonych lub surowych buraków, ale również z koncentratu barszczu czerwonego. Jest to doskonałe wyjście, jeżeli ma się niewiele czasu. Przygotowane dzień wcześniej krokiety wegetariańskie lub uszka można szybko podgrzać i podać je wraz z barszczem, którego przygotowanie zajmuje kilkanaście minut.
Doskonały wybór na zimę
Barszcz przygotowany z koncentratu barszczu czerwonego świetnie smakuje zwłaszcza zimą. Dieta wegetariańska opiera się na produktach roślinnych, a w zimowych miesiącach mamy utrudniony dostęp do świeżych warzyw. Sięga się wtedy po różnego rodzaju kiszonki i przetwory, by urozmaicić dietę o brakujące produkty. Warto w tym okresie sięgnąć również po koncentrat barszczu czerwonego.
Koncentrat barszczu czerwonego pozwala cieszyć się smakiem buraków oraz ich dobroczynnymi właściwościami dla zdrowia. Przygotowuje się go bez dodatku konserwantów, sztucznych aromatów oraz wzmacniaczy smaku takich jak glutaminian sodu. Dzięki temu, że koncentrat barszczu czerwonego produkuje się w pełni z naturalnych składników poddawanych procesowi pasteryzacji bez obaw mogą sięgać po niego nie tylko wegetarianie bądź weganie, ale i małe dzieci, seniorzy oraz osoby cierpiące na różnego rodzaju alergie lub schorzenia układu pokarmowego.
Koncentrat barszczu czerwonego kupisz na Sklep.vitapol.net