Fastfood w zdrowej wersji – czy to możliwe?

Fastfood kojarzy się dzisiaj z jedzeniem szybko dostępnym, ale również niezdrowym, często tłustym, które ma zaspokoić głód. Ten rodzaj jedzenia nie musi być jednak wykreślany z naszego jadłospisu. Dzięki kilku zmianom fastfoody mogą częściej gościć na naszych stołach… w formie pełnowartościowych i smacznych dań. Jak to możliwe?
Burgery, frytki, kebaby…
Fastfoody określa się jako dania silnie przetworzone – najczęściej są one sprzedawane w formie do pogrzania w marketach. Dania takie pełne są szkodliwych tłuszczy, które szybko mogą wpłynąć na nasz wygląd, stan cery, wagę. Nadmierne spożywanie takich produktów to krótka droga do otyłości, problemów z sercem. Warto jednak wiedzieć, że samodzielne przygotowanie konkretnych dań kojarzących się z fastfoodami (np. pizzy, kebaba czy burgera) jest proste i bez trudu wykonamy je w domu. Danie takie w wersji domowej może być znacznie zdrowsze – jest to możliwe, gdyż samodzielnie wybieramy składniki, dodatki, mięsa. Dania tego typu mogą być ciekawą odskocznią od klasycznych, domowych obiadów i z pewnością przypadną do gustu dzieciom i młodzieży.
Jak stworzyć pysznego burgera?
Niebanalnym sposobem na obiad jest przepis na śląskiego burgera – hajer burger ze swojskimi chipsami to kulinarny strzał w dziesiątkę! Przepis ten zaskakuje wykorzystaniem czerwonej kapusty na sposób słodko-kwaśny. Wyjątkowego smaku potrawie dodają też dodatki: imbir, kurkuma i ocet jabłkowy. Burgery tworzone w zaciszu własnej kuchni warto podawać z dodatkami – chipsy to jedna z wielu opcji. Dobrym pomysłem są lekkie sałatki lub też frytki (np. z batatów). Przygotowując burgery najważniejszy jest wybór mięsa, ale też sposób w jaki zostanie ono przyprawione. Burgery dodatkowo urozmaicić można tworzonymi w domu sosami – dzięki nim cała potrawa zyskuje niebagatelnego smaku i aromatu.