Filtr wody do ekspresów do kawy ROWENTA
Filtrowanie wody kranowej w przypadku wykonywania prestiżowych napojów jak kawa jest niezwykle ważne. Dzięki wykorzystywaniu przefiltrowanej wody można w bardzo łatwy sposób uzyskać o wiele lepszą kawę jednocześnie dbając o jakość własnego ekspresu do kawy i zasobność własnego portfela! Najlepszym przykładem jest filtry wody do ekspresów do kawy Rowenta. W jaki sposób działa?
Filtr wody do ekspresu – jakie ma działanie?
Filtrowanie wody do ekspresów do kawy potrafi przede wszystkim wesprzeć kondycję ekspresu do kawy. Podczas kilku miesięcy, a nawet lat użytkowania ekspresu bez filtrowania wody z pewnością posiada w swoim wnętrzu ogromną ilość kamienia. Jest to związane z faktem, że w Polsce woda pochodząca z sieci wodociągowej jest wodą twarda. Oznacza to, że charakteryzuje się sporą ilością węglanów w postaci węglanów wapnia i magnezu. Jak w formie płynnej, jonowej są one niegroźne dla kondycji ekspresu tak podczas podgrzewania wody bardzo często dochodzi do wytrącania ich w postaci osadu. Z reguły im większa ilość węglanów tym prawdopodobieństwo wytrącenia większej ilości osadu w postaci kamienia jest większe.
Niestety dużą ilość kamienia w postaci osadu jest bardzo problematyczna dla ekspresu. Przede wszystkim pobiera on o wiele większą ilość prądu gdyż potrzebuje więcej energii do podgrzania wody poprzez ,,oplecenie” grzałki kamieniem. Aby ustrzec się od takiego stanu rzeczy wystarczy jedynie zainwestować w dobry filtr wody do ekspresu jak filtr wody do ekspresów do kawy Rowenta. Żywica jonowymienna znajdująca się w jego wnętrzu zmiękcza twardą wodę przez co zmniejsza stężenie węglanów dostających się z wodą do ekspresu. W takim wypadku ryzyko wytrącania kamienia w postaci osadu jest bardzo niewielkie.
Podsumowanie
Jak widać filtr wody do ekspresu do kawy jest w stanie pomóc w przypadku utrzymania wyższej jakości wody dostającej się do ekspresu do kawy. Oprócz tego filtr wody do ekspresu jest w stanie oczyścić wodę z zanieczyszczeń takich jak chlor czy pestycydy, które potrafią negatywnie wpływać na smak i zapach wody, a co za tym idzie kawy.