Rydze marynowane w occie
Rydze to jeden z najsmaczniejszych gatunków grzybów, dodatkowo uważanych za niezwykle szlachetne. Nie zawsze trafia się okazja, by móc je zebrać lub kupić w takiej ilości, by można było je zamarynować. Rydze marynowane w occie to najpopularniejszy i niezwykłe smaczny sposób obróbki. Pasują do dań mięsnych i nie tylko, jako wyrazista przekąska.
Rydze marynowane- składniki przepisu
Proporcje zależą oczywiście od ilości posiadanych grzybów. W niektórych przepisach podano, że do marynowania wykorzystuje się same kapelusze, inne zaś wskazują, że można pokroić także zdrowe nóżki, które są tak samo smaczne. Na jeden kilogram grzybów potrzebne będzie 1,5 szklanki wody i trochę soli.
Oczywiście przed wykonaniem grzybów marynowanych trzeba je dokładnie przebrać. Te uszkodzone wycina się lub wyrzuca. Pozostałe trzeba dokładnie umyć pod bieżącą wodą, ponieważ zazwyczaj przyklejone są do nich resztki igliwia, a nawet owady. Dopiero wtedy grzyby kroi się w mniejsze kawałki.
Zalewa do wykonania rydzów marynowanych w occie
Do wykonani zalewy potrzebne będą takie składniki, jak: woda, ocet, cebula, sól, cukier, pieprz. Niektóre przepisy podają także ziele angielskie i odrobinę gorczycy. Proporcje będą zależały od ilości grzybów, ale także od poszczególnych receptur.
Najlepiej wykorzystać przepis, którzy jest znany, ceniony i rekomendowany przez to, że dzięki niemu grzyby w occie na pewno się udadzą i będą sprężyste i chrupiące. Sekretem jest oczywiście odpowiednie postępowanie krok po kroku.
Przygotowanie rydzów marynowanych w occie
Konieczne jest obgotowanie wstępne z odrobiną soli, ale nie dłużej niż przez 10 minut, by rydze marynowane nie straciły swojej jędrności. Chyba nikt nie lubi, kiedy te grzybki po wyjęciu ze słoika są miękkie. W drugim garnku przygotowuje się zalewę. W tym czasie przegotowane rydze przepłukuje się i wkłada do wyparzonych słoików.
Teraz wystarczy już tylko zalać gorącą zalewą. Trzeba przy zakręcaniu uważać, by gwint słoika pozostał suchy. Na koniec można postąpić na dwa sposoby. Jeden mówi o około 15- minutowej pasteryzacji w garnku z wrzącą wodą, ale nie jest to konieczne. Można po prostu obrócić słoiki do góry dnem i w ten sposób także procedura powinna się udać.
Rydze marynowane kupisz w sklepie Vitapol